top of page
Αναζήτηση

Ταξίδι με παιδί: η κρυφή λίστα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι!

Εικόνα συγγραφέα: Alexia ZervoudiAlexia Zervoudi


Τα ταξίδια με παιδιά φοβίζουν, κυρίως επειδή ξέρεις τι σε περιμένει. Περισσότερη ταλαιπωρία, λιγότερη διασκέδαση. Όμως, σήμερα είμαστε, το αύριο κανείς δεν το ξέρει, ξεκίνα να πακετάρεις και μην περιμένεις να μεγαλώσουν. Κλείσε το ριμαδοεισητήριο και έφυγες!

Έχουμε κάνει 2 ταξίδια στο εξωτερικό με τα παιδιά και πολλές πολλές εκδρομές εντός Ελλάδας. Το εξωτερικό έχει τη δυσκολία ότι δεν έχεις αυτοκίνητο, άρα τα πράγματα που μπορείς να πάρεις μαζί είναι περιορισμένα. Οκ, μπορείς να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο, αλλά σε περιπτώσεις όπως Παρίσι και Ρώμη, δεν θα σε βοηθήσει πουθενά. Τραίνα, μετρό, λεωφορεία και τραμ, αλλά κυρίως τα πόδια σου, θα σε πάνε όπου θέλεις. Μην ανησυχείς, είσαι στο σωστό μέρος. Είσαι στο blog αυτής, που ταξιδεύει μόνο με χειραποσκευές!

DISCLAIMER: Δεν διαφημίζω ΤΙΠΟΤΑ, σας λέω μόνο εμπειρικά τι έχω χρησιμοποιήσει και το προτείνω επειδή απλά βολεύει!


Το μαγικό αδιάβροχο…


Ένα must για εμένα είναι τα λεπτά αδιάβροχα του temu. Είναι πολλαπλών χρήσεων, ελαφριά σαν τα μιας χρήσης, αλλά δεν σκίζονται τόσο εύκολα! Τα βρίσκεις σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, για μεγάλους και μικρούς. Είναι πολύ πιο βολικά από ομπρέλες και πολύ πιο ελαφριά επίσης, αν ταξιδέψεις μόνο με χειραποσκευή. Αν νομίζεις ότι αυτό δεν είναι εφικτό, κάνεις λάθος, διάβασε παρακάτω…




Χειραποσκευή επένδυση ζωής


Κι όμως, όπως σας είπα, ταξιδέψαμε με 2 παιδιά, για 4 ½  ημέρες στο Παρίσι, μόνο με χειραποσκευές. Πως το κάναμε; Οι δύο ενήλικες αγοράσαμε την απόλυτη, την υπέρτατη βαλίτσα- backpack. Τη φορτώνεις στην πλάτη κι έχεις ελεύθερα χέρια για να σέρνεις καρότσι ή να κρατάς χεράκια. Με δύο τέτοιες και μια παραδοσιακή χειραποσκευή με ροδάκια είσαι μπόμπα! Ο ένας κρατάει το ένα παιδί και τη βαλίτσα με τα ροδάκια και ο άλλος σέρνει το καρότσι. Αν το καρότσι πηγαίνει και με ένα χέρι, σου περισσεύει ένα χέρι για οτιδήποτε άλλο.





Πτυσσόμενο τάπερ


Επειδή τα παιδιά πεινάνε συνέχεια και δεν ξέρεις σε ένα ταξίδι τι θα βρεις, πότε θα το βρεις, αν θα βρεις και αν αυτό που θα βρεις θα το φάνε, παίρνε πάντα ένα πτυσσόμενο τάπερ μαζί. Από το πρωινό του ξενοδοχείου, ή από leftovers εστιατορίου, μπορείς να αποθηκεύσεις τροφή για την επόμενη κρίση πείνας και γκρίνιας.





Τα ιερά καλαμάκια


Τα παιδάκια σου ξέρουν να πίνουν από ποτήρι, αλλά δεν θες να ρισκάρεις να καταβραχούν ενώ είστε κάπου έξω… Να έχεις πάντα μερικά καλαμάκια μαζί σου, τα πλαστικά, τα κλασσικά, τα πασοκικά, τα ορθόδοξα. Όλο και κάπου θα σου χρειαστούν, πίστεψέ με!


Απασχόληση για το αεροπλάνο


Για να περάσει ευχάριστα ο χρόνος στην πτήση, πρέπει να έχεις καλύψει τρεις βασικές ανάγκες: κάτι να φάνε, κάτι να παίξουν, κάτι να ζωγραφίσουν.

Στο κάτι να φάνε, επειδή οι πτήσεις δεν έχουν πλέον φαγητό και τα σνακ είναι από γελοία έως ανύπαρκτα, θα υπολογίσεις 3 λιχουδιές: κάτι αλμυρό, κάτι γλυκό, κάτι απαγορευμένο. Το αλμυρό μπορεί να είναι καλαμπογκοφρέτες, το γλυκό σοκοφρέτα και το απαγορευμένο, ένα γλειφιτζούρι (μην τσιγκουνευτείς, πάρε κάτι μεγάλο να κρατήσει αρκετή ώρα). Αν είσαι ταγμένος στην υγιεινή διατροφή, εναλλακτικά μπορείς να έχεις λίγες σταφίδες και μια μπανάνα. Αλλά το απαγορευμένο πρέπει απαραίτητο να είναι κάτι ανθυγιεινό. Από αυτά που συνήθως δεν γίνεις, κατάλαβες. Είναι το κρυμμένο σου όπλο, το εμφανίζεις όταν είναι έτοιμα να ξεσπάσουν σε τάντρουμ, να αρχίσουν να μαλώνουν, να φωνάζουν και γενικότερα, να ενοχλούν τους γύρω σας. Συγκεκριμένα η Aegean έχει πολύ οκ φαγητό για τα παιδιά, αλλά με άλλες εταιρείες θα απογοητευτείς.


Στο κάτι να ζωγραφίσουν, θα πάρεις ένα μικρό μπλοκ ζωγραφικής, σε μέγεθος σαν το τραπεζάκι του αεροπλάνου. Από μπογιές, μόνο κηρομπογιές φιλενάδοι μου. Οι μαρκαδόροι θα τα κάνουν όλα χάλια και οι ξυλομπογιές θα σπάνε, μαζί με τις μύτες τα νεύρα σου και τα νεύρα του παιδιού σου. Ναι, θα πέφτουν κάτω συνέχεια, οπότε φρόντισε να πάρεις αρκετές, τις μισές θα τις χάσεις, πάρ’το απόφαση. Extra tip: πάρε αυτοκόλλητα. Πραγματικά, μετά από δύο παιδιά, ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί τους αρέσει να ξεκολλάνε αυτοκόλλητα, για να τα κολλήσουν όπως να’ ναι, σε ένα άλλο χαρτί, που τελικά θα πεταχτεί. Δεν είναι δηλαδή ότι τα κάνουν και συλλογή! (?) Αλλά για κάποιο λόγο τους αρέσει, τα απασχολεί αρκετή ώρα, δεν λερώνουν, είναι εγγύηση.





Στο κάτι να παίξουν, θέλει σκέψη. Όχι μικρούτσικα αντικείμενα που θα πέφτουν κάτω και θα χάνονται. Όχι παιχνίδια με κουμπιά ήχων/μουσικής, οι άλλοι δεν σου φταίνε. Να είναι ίσως κάποιο ζωάκι ή κούκλα μικρομεσαίου ή μεσαίου μεγέθους. Αυτό αρκεί. Μπορεί σε όλη την πτήση να ασχοληθεί να το ταΐσει, να το ποτίσει, να το κοιμίσει… Να κάνει ό,τι και το παιδί. Και δεν χρειάζεσαι extra αξεσουάρ, μη φοβάσαι, έχουν πολλή φαντασία, μπορεί η κηρομπογιά να είναι το φαγητό της κούκλας ας πούμε.


Αυτά που δεν μας έκαναν οι γονείς μας


Οι γονείς της γενιάς μου κουβαλούσαν τα πάντα, ακόμη και τα μπουφάν μας. Μέγα λάθος! Δίνετε πάντα κάτι να κρατάει το παιδί και να έχει την ευθύνη του, όσο χρονών κι αν είναι. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι αξίας! Εκτός ότι του μαθαίνεις να είναι υπεύθυνο και όχι βουτηρομπεμπέ, του δίνεις μια ευθύνη που το κρατάει συγκεντρωμένο. Στα παιδιά αρέσει πολύ να παριστάνουν τους μεγάλους. Οπότε, αν το πουλήσεις καλά, θα νιώθει υπερηφάνεια και θα το κάνει πρόθυμα.


Εξηγήστε τα πάντα και αφήστε το να συμμετέχει στις διαδικασίες. Πριν το ταξίδι, για 2-3 βράδια, πείτε σαν παραμύθι πριν τον ύπνο, τη διαδικασία του ταξιδιού. Εξηγήστε με απλά λόγια πως είναι ένα αεροδρόμιο, ο έλεγχος των αποσκευών, η επιβίβαση κλπ. Εγώ είχα πάρει κι ένα σχετικό βιβλιαράκι που το διαβάζαμε κάθε μέρα πριν το 1ο μας ταξίδι. Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο που υπάρχει, αλλά ήταν βοηθητικό, μιας που τα παιδιά μου δεν είχαν ξαναδεί αεροδρόμιο.





Όταν έρθει η ώρα της επιβίβασης, δώστε του να κρατήσει το διαβατήριο και να το δείξει για να του το σκανάρουν. (Ντάξει μετά το μαζεύεις και το εξαφανίζεις, γιατί δεν παίζουμε με τις πιθανότητες να το αμολήσει πουθενά…). Αν ταξιδεύετε με αποσκευές, κάνετε την αναμονή της παραλαβής παιχνίδι. Αφήστε το να δει πρώτο τις βαλίτσες σας και αφήστε το να σας βοηθήσει να την κατεβάσετε.


Πριν την πτήση, να έχετε κάνει ορό και να έχετε ρίξει 2 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι από το μαγικό φίλτρο των παιδιάτρων (τύπου lofoto/otrivin παιδικό), για να αποφύγετε τον πόνο στα αυτιά – ήταν ο παιδικός μου εφιάλτης μέχρι το Γυμνάσιο, πόνος σουβλερός κάθε φορά. Ρωτήστε τον παιδίατρο για αυτό, ειδικά αν το παιδί έχει ευαισθησία στα αυτάκια.


Καρότσι…


Μπορεί στην καθημερινότητα να μην το χρησιμοποιείτε πια, αλλά στο ταξίδι είναι χρήσιμο. Καταρχάς, δεν σας κοστίζει τίποτα. Το παραλαμβάνουν στην πόρτα του αεροπλάνου και σας το παραδίδουν αμέσως μόλις κατέβετε από αυτό! Τα ταξίδια θέλουν περπάτημα, πόσο σίγουροι είστε ότι θα περπατήσει όσο χρειάζεται για να μην κάνετε εκπτώσεις στο τι θα δείτε; Εάν θέλετε να γυρίσετε στο ξενοδοχείο σας αργά, έχετε έναν τρόπο να το κοιμίσετε. Αν σας πιάσει ζέστη, έχετε κρεμάστρα για τα μπουφάν!


Το δικό μου καρότσι ζυγίζει 2,5 κιλά, είναι της Chico και επειδή είναι έτσι ελαφρύ, δεν παίρνει πατάκι για το 2ο παιδί. Αλλά κλείνει με ένα χέρι και κουβαλιέται κλειστό σαν τσάντα. Αν έχετε επιλογή για καρότσι με πατάκι, καλύτερα. Εμείς στα δύσκολα βάλαμε πολλές φορές το μεγάλο παιδί στο καρότσι και το μικρό στους ώμους μας. Στα πολύ δύσκολα βάλαμε και τα 2 παιδιά στο καρότσι και είναι απορίας άξιο πως επέστρεψε πίσω στην Ελλάδα χωρίς να έχει σπάσει… (σύνολο 35 κιλά!).


Παγούρι, αλλά όχι παγούρι


Το παγούρι είναι βαρύ και αν το χάσεις θα κλαις. Εγώ ταξιδεύω με μπουκαλάκια aqua carpatica. Οκ, στον έλεγχο τα περνάς άδεια, αλλά δεν σε νοιάζει αυτό, νερό θα βρεις. Το θέμα είναι να έχεις το μπουκαλάκι. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ, αν το χάσεις σκοτίστηκες και επίσης κλείνει πολύ καλά και δεν κάνει διαρροές…





Για τις μαμάδες…


Οι φίλες μου θα με πουν γραφική, αλλά είμαι αυτή που τους λέει συνέχεια να μην ξεχνάνε τις κρέμες τους ποτέ, no matter what. Το καλό με το να είσαι loyal σε μια εταιρεία καλλυντικών, είναι ότι επιβραβεύεσαι με δωράκια. Είτε δειγματάκια, είτε συσκευασίες ταξιδίου, οι περισσότερες εταιρείες σου προμηθεύουν διάφορα καλούδια με τις βασικές αγορές σου. Να τα κρατάς πάντα για περιπτώσεις ταξιδιού. Διότι 5 ημέρες χωρίς ενυδατική, είναι 5 χαμένες ημέρες!


Μειονεκτήματα ταξιδιού με χειραποσκευές


Γυρίζεις σαν το Γκρούφαλο. Τσιμπιδάκι φρυδιών και ψαλιδάκι τα ξεχνάς…


Φαρμακείο SOS


Θα προσπαθήσω να μην υπερβάλλω. Αλλά ίσως και πάλι να είμαι υπερβολική… Έχω πάντα μαζί θερμόμετρο, αντιπυρετικό (σε συσκευασία ταξιδίου), αντιεμετικά (παιδικά) και sinus rinse (μαλακό παιδικό μπουκαλάκι και φακελάκια με το μίγμα) για να φτιάξω ορό. Το τελευταίο είναι κρίσιμο, μη γελάτε καθόλου. Όταν ήμουν μικρή υπέφερα πολύ στην απογείωση και την προσγείωση, γιατί πονούσαν τα αυτιά μου. Δεν μας έκαναν ορό τότε… (+ τις σταγόνες που ανέφερα, αλλά ξαναλέω, ρωτήστε παιδίατρο).


Αν θες να υπερβάλλεις λίγο, ίσως σκεφτείς να πάρεις και ένα αντισταμινικό κι ένα εισπνεόμενο να σου βρίσκεται. Νομίζω σε κάλυψα!  


Τα πολύ απλά φάρμακα τα βρίσκεις στις Ευρωπαϊκές χώρες και μπορείς να τα προμηθευτείς χωρίς συνταγή – κυρίως τα παιδικά. Αλλά, πρώτον, ποτέ δεν ξέρεις. Και δεύτερον, ποτέ δεν ξέρεις.


Υ.γ. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλα τα προέβλεψα, εκτός από τη βούρτσα... Κυκλοφορούσαμε αχτένιστοι και οι 4, αλλά ζεμανφού


Bon voyage!

Comments


©2018 by A Zed Story. Proudly created with Wix.com

bottom of page